Thursday, 9 June 2011

:: JoM JaDi oRaNG aSiNG! ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

senyum and baca.. macam biasa la ye.


semalam gila.. hari ni asing..macam-macam la kn??

semua setuju untuk tak jadi orang gila kan?

tapi.. hari ni.. saya nak ajak semua orang jadi 'asing' @ 'pelik' @ 'janggal' @ 'dagang'..

kenapakah?
adakah saya tak berapa nak sehat?

owh.. tidak.. saya sihat walafiat..


yang ini lebih jelas kalau tak nampak apa yang ditulis dalam pic kat atas ni :
Daripada Abu Hurairah r.a.: Bersabda Rasulullah SAW :

"Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

H.R. Muslim

korang paham ke?

tak ea?

maksudnya macam ni.. 
mula-mula dulu ajaran Islam datang ke Mekah dalam keadaan asing.. bayangkan semua orang berada dalam jahiliah. hanya Nabi SAW dan beberapa orang sahabat lain sahaja yang beriman dengan Allah SWT..

kalau semua orang jalan guna TANGAN, tiba-tiba datang seorang manusia yang jalan guna KAKI.. asing and pelik tak orang yang jalan guna KAKI tu?
asing lah jugak dalam konteks ayat kat atas ni.. tapi.. siapa yang betul sebenarnya?
mestilah yang berjalan guna KAKI tu.. kan?

konsep dia macam tulah..

cuba bayangkan.. seorang remaja yang tak suka tengok bola, tak suka main game, tak pergi tengok wayang, seorang yang tak suka melawa, seorang yang tak suka lepak-lepak buang masa, seorang yang tak kenal siti nurhaliza, dan konfius apabila disebutkan NORA ELENA kepadanya.. pelik ke dia tu?

sekarang ni, orang pakai tudung labuh dikata ekstrem.. orang buat baik dikata menunjuk.. kalau tak suka tengok bola tapi suka pergi ceramah dikata pelik.. kalau tak pernah tengok wayang dikatakan ASING..

memang orang yang macam tu nampak asing..
tapi..

i will say, dia adalah ORANG ASING YANG BERUNTUNG!

so, jom jadi ORANG ASING!
bukan MAKHLUK asing yang naik UFO tu ea..

jom! jom!

sama-sama memperbaiki diri..and menghiasi peribadi.

biar PELIK pada pandangan manusia SEBAB yang penting adalah siapa kita pada pandangan ALLAH.

No comments:

Post a Comment